Få succes med stauder med mindst mulig pleje

Skal du plante eller dele stauder så er der to tidspunkter på året hvor det er optimalt at gøre det i og det er om foråret i april-maj og igen her i efter fra september til oktober. Du kan både dele dine stauder og planter nye. Ofte hører jeg desværre yngre og nye haveejere beklage sig over, at stauder både er besværlige og tidskrævende. De synes ikke de passer ind i deres travle moderne haveliv hvor devisen er – Hvordan får vi en have der ikke kræver pleje.

Her må jeg som haveekspert slå fast, at ingen have passer sig selv. Desuden er det en skrøne af de store, at stauder, som absolut hører prydhaven til, – og det uanset om man er til den vilde naturlige have eller den mere traditionelle, skulle være mere besværlige end andre haveelementer.

Al forskning peger på, at blomster og farver er sundt for sjælen og psyken. Så jo flere stauder og blomster du drøner ud af haven, jo fattigere bliver dit havelive lidt groft sagt. Så går du i bund og grund og drømmer om den engelske cottage garden, den vilde naturlige staudehave eller blot ønsker dig et blomsterbed ved terrassen, så hold dig ikke tilbage. Men tænk dig om før du handler på planteskolen og planlæg dit bed. Så er du nemlig allerede godt på vej.

En staudehave bliver til

For et par år siden anlagde jeg selv en staudehave helt fra grunden. Jeg havde en drøm om fire bede i naturalist gult/orange bed , et naturalistisk bordeux bed, et mere stabilt hvidt og rosafarvet bed. Tanken var, at der skulle være oplevelse i bedende så store del af året som muligt. Ud fra det lavede jeg fire bedplaner/skitser.

Da jeg havde siddet med plantebøger og fundet mine de stauder jeg ønskede mig bestilte jeg planterne hjem dels fra nettet og hentede resten på diverse planteskoler. Min erfaring er i øvrigt, at plejes stauderne rigtigt fra starten, er der ingen problematik i, at købe stauder via nettet. Kun størrelsen er forskellig.

Dernæst gik etableringsfasen i gang. Jorden blev kultiveret og renset for ukrudt. Herefter udlagde jeg sand/vasket grus 0,4 med 3 cm som blev kultiveret ned for at lette jordens struktur da den var tung leret. Stauder bryder sig generelt ikke on en vintervåd jord og skal derfor helst være veldrænet.

Da bedene var gjort klar blev alle stauder placeret jf. bedplanen med mindre korrektioner. Somme tider kan der være en virkelighed til forskel på papir og tegning. En god tommefingerregl er, at der går 5-7 af de mindre stauder pr. m2 fx storkenæb, kvæsurt og fingerbøl. Er der tale om større stauder som fx daglilje, pæoner, raketblomst og floks kan du nøjes med 3-5 m2. Meget store stauder som hjortetrøst og større prydgræsser ja her kan du nøjes med 1-3 m2.

Stauderne placeres efter bedplanen med små korrektionen og plantes. Efter plantning vandes der grundigt.

i hele perioden efter vandes der i alle tørre perioder. Du behøver ikke gøde, da stauderne helst ikke skal blive for løse i deres vækst. En kompakt lavere vækst er at foretrække. Kun på sandede jorde vil et tyndt lag kompost være alt andet rigeligt og virke jordforbedrerne.

På midtsommeren vil du allerede kunne se stauderne i blomst og folde deres strukturer ud. I det gule/orangebed tv og bordeux bed bagerst tv. er der iblandet prydgræsser for, at give et mere naturligt udtryk og senere hen vinterkarakter. Det er de bede der mest ses fra vinduerne i huset. Imens der i de to bede til højre primært er anvendt stationære stauder der ikke flytter sig så meget.

I alle bede anvendes der et og toårige stauder som morgenfruer, valmuer, fingerbøl og kongelys. De fornyer sig selv med nye frø og giver bedende en vis dynamik fra år til år. Da selvsåede stauder ikke er farveægte på sigt, vil bedenes oprindelige farvevalg smelte mere sammen medmindre frøplanter luges bort.

 I efteråret er der stadigt masser karakter og blomst at hente indtil frosten. Her handler det om plantevalget hvor der er valgt stauder der blomstre til langt hen på efteråret som fx hjortetrøsten i det bordeux bed længst til venstre, mandstro og høstasters. Ikke mindst græsserne giver staudehaven karakter.


Sådan planlægger du en staudehave

Når du går i gang med et enkelt bed eller en hel staudehave handler det dels om, at finde sin stil, vælge de rigtige stauder, have en plan og plante dem rigtigt fra starten og dernæst ofre de få timers pleje de kræver i løbet i af året. Til gengæld vil du opleve en have der blomstre og giver dig oplevelser som få andre planter kan.

Planlægningsfasen er den første. Lad være med, at købe dine planter i flæng. Men gå efter en bedplan som enten selv har tegnet eller fået hjælp til. Specielt hvis du ikke er så erfaren. Det uanset om bedet skal indeholde 3 arter eller 10 og uanset om bedet skal være et stabilt bed, hvor stauderne ikke flytter sig eller et dynamisk bed, hvor stauderne udvikler sig og hvor nogle er flygtige.

Skal bedet have lang blomstring skal du gå efter flere plantearter så du får spredt din blomstring fra tidlig sommer til sen efterår. Blander du prydgræsser i dine bede får du ekstra oplevelse til langt ind i vinteren.

Når du køber du dine planter kan det ikke betale sig at sparer på antallet. Det giver kun mere lugearbejde, hvilket jo netop er det du gerne vil slippe for og samtidig opnår du ikke den frodighed du ønsker dig.

Tip: Stauder vokser sig store og breder sig – omplant hvert tredje år og del dem og genplant. Somme tider skak det justeres. Stauder er som et maleri hvor du leger med planterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jesper Carl Corfitzen

Frederiksbergvej 43
4180 Sorø

Information

Tlf.: 53 89 02 00
Mail.: jcc@haveekspert.dk