Få smukke botaniske påskeliljer i haven – helt naturligt

Botaniske narcisser har en naturlig skødesløs poesi, når de står sammen i store grupper på plænen. De har den særlige evne, at de kan forvilde sig i haven og blive til mange, hvis du lægger løgne rigtigt fra starten. Og er der noget mere romantisk og sjæleligt revitaliserende end at sætte sig midt ud i sin egen eng af Narcisser på en solskinsdag i april? Jeg kan ikke i hvert fald ikke forestille mig ret meget andet.

Sorter af N. pseudonarcissus, kaldet påskelilje kan sagtens bruges til forvildning på græsplæner

Jeg har netop haft den privilegerede fornøjelse, at sidde forårslunt under gyldenbrune trækroner af vangraner, majestætisk smukt plantet på en græsklædt bakkekam fuld af bølgende tæpper af narcisser. Stedet er Valley Garden, Windsor Great Park, Berkshire i England. Sjældent har jeg indfundet mig i et så smukt og fredfuldt sted. Fast besluttet er jeg nu på, at genskabe et lignende univers i min egen have – dog i en noget mindre skala.

Og så er det heller ikke sværere end som så. Med de rette vækstbetingelser og løg i hånden, så er det faktisk muligt, at skabe sin egen eng af narcisser i baghaven. Nogle arter af narcisser forvilder sig dog bedre end andre. Her er det vigtigt, at du vælger de botaniske arter, som er de arter, der forvilder sig bedst. Dvs løgvægster der evner at brede sig naturligt ved deling eller ved frø.

Det er vigtigt, at du tager et tjek på din bonitet, jordbundsforhold, inden du bare kaster løgene i jorden. Skal dine narcisser forvilde sig succesfuldt, kræver de forskellige narcisarter dog lidt forskellige jordbundsforhold. I naturen vokser narcisser ofte i kolonier på små lokaliteter, hvor forholdende ikke altid er ens. Fælles for dem er, at de holder af en humusrig jordbund.

Tre narcis-vildarter, som jeg særligt holder, af er Narcissus pseudonarcissus, Narcissus cyclameneus og Narcissus bulbocodium. Jeg vil indskyde, at de med deres specielle og bedårende karaktertræk ikke tilhøre de mest udbredte i danske haver, og kan være lidt svære at fremskaffe i handlen. De kan dog skaffes ved søgen på nettet eller diverse plantemarkeder. Alternativt kan du bede dit lokale havecenter skaffe dem hjem til dig.

Narcissus pseudonarcissus, påskelilje, som også findes i adskillige underarter, er vildt udbredt i store dele af Europas fugtige enge og skovlysninger. De kan variere i udseende og farve og jeg synes at de lidt lavere typer er, hvor kronbladende er lysgule med mørkere gul trompet, er de kønneste. Deres lidt mere kompakte vækstform på omkring 25-30 cm i højde, gør dem velegnet til plæner, uden at de vælter rundt. Blomstringen finder sted fra april-maj og de trives fint i en humusrig veldrænet let jordbund.

Der findes sorter af iberisk narcis som eksempelvis Narcissus ’February Gold’ som fint kan erstatte vildarten som her ses på billedet

N. cyclamineus, iberisk narcis, er en vildart, der er kendetegnet ved sin sjove lille fremadrettede gule trompet og tilbagestående gule kronblade. den ser ud som om den hele tiden i den stiveste modvind. Den fine lille narcis bliver omkring 20 cm i højden og blomstrer fra slutningen af april. Den trives rigtig fint med at vokse i en let sur til neutral jordbund som er humusrig og let fugtig. Den egner sig fint til et lidt fugtigt sted i haven eller på kanten af en lille bæk eller havedam.

Krinolinenarcis er både en af de mere sjove men også elegante arter af narcisser

N. bulbocódium var. citrinus, krinolinenarcis er en anden lille 15 cm høj charmerende narcis, der med sin karakteristiske citrongule trompet med sin næsten uanselig krans af kronblade egner sig til, at forvilde sige i havens skovbede, langs buskadser og i græsplænen. Den kræver en god husmusrig veldrænet jordbund. Denne lille fine næsten spinkle narcis blomster i slut april og tåler sagtens let fugtig jordbund i vækstsæsonen.

De her omtalte narcis arter kan være lidt svære at få fingrene i. Plantemarkederne kan måske være din redning, da det ofte er her, du finder de mere specielle planter. Hvorimod du i handlen mest finder narcissorter, bestående af udvalgte varianter af arter eller deciderede krydsninger imellem arter.

Der findes en del sorter, der fint egner sig til forvildning i græs og som er et godt bud på den romantiske narciseng, du kan blandt andet benytte Narcissus ’Jack Snipe’, N. ’Jetfire’, N. ’Actaea’, N. ’foresight’ eller Narcissus ’Carlton’, for at opnå den ønskede effekt. Vi plejer at sige der skal lægges 20-25 løg pr. m2 for, at de ser ud af noget alt efter løgtype.

Sådan gør du:
Løgene skal lægges i efteråret, gerne september måned og i en dybde af ca. halvanden til det dobbelte af løgets tykkelse.
Inden du lægger løgne, er det en god idé, at tjekke hvilken jordbund de foretrækker. Så er du sikker på succes fremfor ærgrelser over, at de ikke udvikler sig som du gik håbede på.
Græstørven skrælles forsigtigt af i tørvestykker og lægges op til den ene side, hvor løggrupperne skal lægges. Er jorden meget leret, kan du med fordel forbedre den ved, at iblande kompost, sand og eventuelt lidt spagnum til de løgtyper, der kræver det let surt.
Når løgene er sat, lægger du igen en blanding af kompost, sand og muld oven på løgene og derpå græstørven tilbage. Træd kun let til. Græsset skal nok vokse sammen igen. Er det et tørt efterår, eftervandes græstørven med jævne mellemrum.
Er græsarealet større, er det faktisk nemmere at så nyt græs på hele stykket frem for at lægge græstørven tilbage igen.
Husk at løgene skal samle ny næring og visne ned, før græsset kan slås efter blomstring.
Ønsker du store mængder løg, så kontakt en anlægsgartner og bed ham om, at skaffe løgne til dig, det er langt det billigste Endnu billeigere er det, hvis du kan handle engros hos nogle af de danske grossister. På nettet findes en række udenlandske og nogle få hjemlige forhandlere af blomsterløg til private havejere.

Ellers vil vi til efteråret vaneligt se planteskoler og havecentre igen bugne af blomsterløg til haven. Giv den gas og få lagt et væld af løg i plænen. I foråret 2014 kan du så i et gyldent blomsterhav af narcisser nyde en god havebog i forårssolen. Det er i hvert fald min løgplan.

Tags: blomsterløg, lægning af løg, løg og jordbundsforhold, løg og vækstbetingelser, Narcisser, påskeliljer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jesper Carl Corfitzen

Frederiksbergvej 43
4180 Sorø

Information

Tlf.: 53 89 02 00
Mail.: jcc@haveekspert.dk