Haveglæden spirer endelig frem

Endelig kan vi lægge kulden bag os.

Foråret har været længe undervejs igen i år, så vi er endt med, at opgaverne står i kø, og havestressen har næsten ramt os, før havesæsonen overhovedet er kommet igang.

I min egen have har arbejdet ladet vente på sig, men nu kan jeg endelig komme i gang for alvor, og der er meget, der skal gøres.

Græskanter skal stikkes, og staudebede skal peppes op for visne, triste og slidte staudetoppe, der skal klippes ned.

Enkelte buske og træer skal beskæres her i sidste øjeblik før det kommende udspring. Så frem med haveredskaberne, og tjek sakse efter, om de bør udskiftes, ellers rengør dem, og så er det ellers fuld fart frem med havehandskerne.


Måske du mangler et par nye redskaber i skuret, så kan du finde inspiration her

Stauderne får en ny start

Stauder visner for de flestes vedkommende allerede i efteråret med den første nattefrost, mens ganske få formår at stå dejligt vintergrønne.

Andre har stået smukke med deres vinterstande i rimfrosten bragt glæder i en ellers mørk tid. Men selv de er trætte i deres slidte dragt. Så en kyndig overhaling med en god beskærsaks skal de have, så de kan få en ny start og snarlig pragt. Er jorden ikke for våd, så plejer jeg i samme moment at luge for ukrudt, således ser bedene allerede fine og spitze ud. Det vidner om forårets komme.

Bedende får en omgang jordforbedring

Jeg tror egentligt de færreste haveejere gør noget særligt for deres havejord. For jord er vel jord! Eller er den? Nej, det er den ikke, og rigtig mange planter foretrækker en eller anden form jordtype for at vokse ordentligt.

Få planter trives fx godt i en stiv kompakt jordtype, og sådan en jordtype har jeg som udgangspunkt i min have.

Derfor har jeg også fra dag et lagt en stor indsats i at få jordforbedret forskellige steder, så den givne jord passer til de planter, der skal trives der.

Fx er mine staudebede blevet forbedret med vaskegrus, så jorden lettes. Stauder bryder sig nemlig ikke om en stiv, kompakt jord. Specielt i vores våde efterår og vinter døjer de fleste stauder med den kolde tunge jord, og ofte vil du opleve, at de går til.

Her om foråret får fx løgplænen og skovbundsbedene en gang ekstra kompost så planter får fornyet næring og jorden holdes let og humusrig i de øverste lag. Det ganske enkelt nødvendig at efterligne skovbundens løse humusrige jordstruktur, hvis de små skovbundsstauder og løgvækster skal trives og blomstre. Jeg bruger enten kompost hentet på genbrugsstationen eller Champost-jordforbedring købt i sække som er nemme lige at udlægge i tyndt lag på et par centimeter omkring planterne. Planterne elsker det. 

Træer og buske får også et lag jordforbedring og specielt mine magnolier er vilde med en vitamin indsprøjtning, og det holder væksten godt i gang og giver dejlige grønne blade sommeren igennem.

Blomsterglæde må der til

Krukkerne hos mig er generelt sjældent kedelige og tomme. Der findes planter til krukker, som tager sig godt ud på forskellige tider af året, og jeg udskifter krukkerne i løbet af sæsonerne.

Men jorden skal peppes op inden omplantning. Det vigtigt for planternes trivsel, at der kommer lidt frisk krukkemuld i her om foråret, inden jeg genplantes med hornvioler og påskeklokker, som er dejlige tidlige forårsplanter, og som tåler de til stadigt kølige nattetemperaturer.

Herfra vandes der hver anden gang med en flydende Hornum-gødning med mikronæring. Så trives planterne og kvitterer med blomst og lækkert løv.

Plantetid og beskæring

Efteråret er faktisk den allerbedste plantetid, men jeg ved per definition, at langt de fleste vælger at plante om foråret. Det gælder egentligt også mig selv.

Men efterfølgende vanding i alle tørre perioder er derfor også ekstra nødvendig. Kaster du dig ud i plantning af fx buske så husk lige at lave et ordentligt plantehul af fornuftig størrelse og vand efterfølgende.

Her om foråret beskærer jeg egentligt mindst muligt. Kun mine hvide korneller med deres højlakrøde grene og så roser og hortensier beskæres. Kornellerne fordi de ikke skal blive for store og mest af alt for, at de skal bevare deres lakrøde grene, som ellers vil miste farven i takt med grenene ældes og ja roser or hortensier for at fjerne døde visne grene efter vinteren og få lidt form og struktur på dem, inden de skal vokse sig store og smukke.

Græsplænen skal grønnes

Græsplænen er nærmest religion for mange. Der gødes og kastes mange penge efter de kære plæner. Men ikke hos mig. Jeg holder mig til de vigtigeste og meste basale indsatser, og med den indsats får jeg altid en fin grøn plæne.

Græsplænen peppes op, når temperaturerne nærmer sig de 10 grader, og den tørrer op. Så river jeg den grundigt og plænelufter den ved at stikke huller med kompostgreb og ved at bruge min plænelufter-rive.

Dernæst udrettes skader, og der tilføres topdress, inden der plet-sås, og så får den lidt ureakvælstof-gødning. Nej, ingen kalk og ingen NPK i første omgang for græsset skal basalt set mest af alt bruge ren kvælstof for at grønnes. Og så sparer jeg masser af penge, som kan bruges på planter istedet.

Snart er haven igen toptunet og klar til en ny sæson, og jeg kan for en stund slappe af og nyde planternes komme og blomsternes fremspirring.

Foråret er og bliver min yndlingstid i havekalenderåret. For det føles altid som en ny start med fornyet energi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jesper Carl Corfitzen

Frederiksbergvej 43
4180 Sorø

Information

Tlf.: 53 89 02 00
Mail.: jcc@haveekspert.dk